Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Iki

Game design: Koota Yamada

  • 8.5/10
  • 14+
  • 2-4 spelers
  • 60-90 minuten

Spel uitleg

In dit spel bouwen de spelers winkels en doen ze zaken in een beroemde straat van het oude Tokio, dat vroeger Edo heette. Dat doen ze door over de markt te lopen, te kaarten, brandjes te blussen en veel zaken te doen!

Eerst bepalen de spelers de speelvolgorde. Afhankelijk van welke plaats de spelers innemen mogen ze een bepaald aantal stappen verzetten. Maar eerst mogen ze investeren in een nieuwe winkel of geld ontvangen.

Vervolgens kan een speler, wanneer hij op een bepaalde plek belandt, zaken doen in de aangesloten winkels. Dit kan de speler grondstoffen opleveren, of grondstoffen laten ruilen voor andere zaken, zoals gebouwen of punten.

Wanneer andere spelers je winkels gebruiken, upgrade je je arbeider met een stap. Als je naar een nieuw seizoen gaat, krijgen de spelers inkomsten en moeten ze hun arbeiders op het bord betalen. Als je winkel volledig is opgewaardeerd schuift hij onder je spelersbord, wat je uiteindelijk punten oplevert.

Na 13 maanden eindigt het spel en worden de scores berekend, de speler met de meeste 'iki' wint het spel!

Bevindingen

Ik hou echt van dit spel. De gameplay is zo ongelooflijk vloeiend en de interactie is geweldig.

👍 De gameplay is solide

👍 De regels zijn duidelijk

👍 Veel variatie door de grote hoeveelheid winkels die in elk spel anders zullen zijn, dus een hoge herspeelbaarheid

👍 Ik hou echt van hoe de nieuwe herdruk eruit ziet, het artwork is geweldig en de componenten uitstekend!

👍 Leuk om solo te spelen met de fanmade BGG solo variant

👍/➖ Solide 2p, maar schittert bij meerdere spelers!

➖ Ik heb een haat/liefde verhouding met het vuur element in dit spel. Aan de ene kant kun je je winkels veilig beschermen, aan de andere kant kan het zo'n straf zijn als je dat niet doet.

Solomodus

Op BGG is er een fanmade solo variant beschikbaar. Deze werkt geweldig! Zeker uitproberen als je graag af en toe solo speelt!

8.5/10

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door Geronimo Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening is echter niet door beinvloed.

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.