Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Catan

Game design: Klaus Teuber

  • 8/10
  • 10+
  • 3-4 spelers
  • 60 minuten

Spel uitleg

In Catan bouwen spelers nederzettingen op onontdekt land. Spelers verzamelen grondstoffen en geven deze uit om wegen, dorpen en steden te bouwen.

Tijdens een beurt gooit de actieve speler de dobbelstenen en elke speler verzamelt grondstoffen wanneer ze een dorp of stad aan dit nummer hebben staan (1 per dorp, 2 per stad).

Na het (mogelijk) verzamelen van grondstoffen, krijgt de actieve speler de kans om iets te bouwen met deze grondstoffen. Of ze krijgen de mogelijkheid om een ​​ontwikkelingskaart te kopen, die een eenmalig voordeel geeft tijdens het spel.

Zodra een van de spelers 10 VP heeft bereikt, eindigt het spel direct!

Bevindingen

Catan is een ware klassieker. Voor een spel dat in 1995 is uitgevonden, floreert het nog steeds! Er zijn zoveel uitbreidingen uitgebracht en mensen over de hele wereld genieten nog steeds van dit spel! Ik ben opgegroeid in het Catan-tijdperk en heb zoveel spellen gespeeld, dat ik de tel kwijt ben geraakt. Ik denk dat Catan een verslavend spel is, maar niet zonder zijn gebreken...

👍 Engaging, solide gameplay. Het spel is gemakkelijk te leren en te spelen.

👍 Het eminent succes dat het spel in de loop der jaren heeft gehad, de hoeveelheid uitbreidingen die zijn uitgebracht, tonen echt aan dat Catan een goed spel is.

👍 Er vindt serieuze resource-management plaats in dit spel. Het kan behoorlijk verslavend zijn.

➖ Het is zo belangrijk waar spelers hun eerste dorpen plaatsen, het kan echt meedogenloos zijn en het spel in een bepaalde richting sturen

➖ Omdat het een wat ouder spel is zijn de mechanismen niet meer zo vernieuwend 

8/10

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door 999 Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening is echter niet door beinvloed.

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.