Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Cryptid

Game design: Hal Duncan, Ruth Veevers

Illustraties: Kwanchai Moriya

  • 8/10
  • 10+
  • 3-5 spelers
  • 30-50 minuten

Spel uitleg

Cryptid is een monster verstopt in een landschap, zorgvuldig in de kaart gebracht door cryptid deskundigen. 

In het spel proberen jij en je medespelers het beest te lokaliseren door middel van deductie. Iedere speler krijg een aanwijzing waar het monster zich juist wel of juist niet kan bevinden. Door het stellen van de juiste vragen zal een van jullie de eerste zijn om het monster te vinden!

Er zijn twee manieren om je tegenstanders te ondervragen. Je kan een specifieke tegel onderzoeken, hierbij antwoorden spelers met de klok mee of hier volgens hun aanwijzing wel of niet het monster kan verschuilen. Met een kubus wordt aangegeven dat Cryptid zich hier niet kan bevinden en met een schijf dat het zich er wel kan bevinden. Zodra een van de spelers een kubus plaatst, antwoorden de andere spelers niet meer. Ook kan je een van je medespelers apart een vraag stellen. Deze antwoordt dan wederom door een kubus of een schijf te plaatsen. 

Als een tegenstander op jouw beurt een kubus plaatst moet jij ook een kubus ergens op het bord plaatsten. Als tijdens jouw beurt alle spelers een schijf op de ondervraagde tegel leggen win je het spel!


Bevindingen

Cryptid is een simpel te leren spel met een beetje een schaakachtige vibe. Je probeert kortgezegd in het spel te achterhalen wat de clues van je tegenstanders zijn. Ik vind mezelf niet zo goed in het spel, maar vind de simpelheid van het spel zeer elegant en de spanningsboog zeer sterk. Een spel voelt snel en heel erg leuk!

8/10

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door Osprey Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening is echter niet door beinvloed.

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.