Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: The Whatnot Cabinet

Game design: E. Baraf, S. Finn, K. Matejka

Illustraties: K. Robinson, B. Sobel

  • 8/10
  • 8+
  • 1-4 spelers
  • 20-30 minuten

Spel uitleg

In de Whatnot Cabinet verzamelen spelers zeldzame objecten in de vorm van tegels op een 3 bij 4 grid. Afhangend van hoe de tegels geplaatst worden worden de spelers aan het einde van het spel beloond met overwinningspunten.

Aan het begin van het spel worden 4 tegels naast het actiebordje geplaatst. Iedere speler plaats zijn of haar pion op dit actiebordje, dit bepaald de beurtvolgorde. Op een spelers beurt plaatst de speler een pion op een van de vijf beschikbare acties op het actiebordje. Dit zegt op wat voor manier de speler twee tegels uit de voorraad mag nemen. De speler plaatst deze dan vervolgens op zijn of haar spelerbord.

Er zijn drie manieren om punten te scoren. Allereerst kan je punten verkrijgen door een tegel te plaatsen met een kroontje erop. Deze zijn een extra punt waard. Vervolgens zijn er een vijftal kaarten aan het begin vrijgegeven waarop condities vermeld staan voor extra punten. Zodra een speler aan een van die kaarten voldoet, mag hij/zij deze pakken en bij zich neerleggen. De punten tellen dan mee bij de eindtelling. Bij de eindtelling komt dit allemaal samen en krijgen de kolommen en rijen ook nog extra punten toegedeeld. Bij de rijen worden er drie punten toegekend als er verschillende objecttypes naast elkaar liggen en een als het  allemaal dezelfde zijn. Bij de kolommen worden er vier punten toegedeeld als alle vier de tegels dezelfde kleur hebben en 2 als ze alle vier verschillend zijn. Degene met de meeste punten wint het spel!

Bevindingen

Toen ik dit spel voor het eerst zag was ik meteen verkocht door de illustraties door o.a. Beth Sobel. Het is ontworpen door dezelfde designers als Sunset over Water en Herbaceous, twee spellen die ik echt heel erg chill vind, voor samen en voor solo.

Nadat ik het een aantal keer heb gespeeld, moet ik zeggen dat ik het echt heel erg leuk vind! Met snelle beurten voelt het als een fijn geheel. Omdat alle spelers vanuit dezelfde pool tegels en acties kiezen, is er voldoende interactie, zonder erg naar voor elkaar te zijn.

Ik ben echt onder de indruk van hoe mooi dit spel is! Van het tactiele gevoel van de tegels en de spelerbordjes, tot het zakje waar de tegels inzitten. En dan heb ik het nog niet eens over die geweldige pionnen! Ik heb echt een zwakke plek voor dit soort dingen.

Als je houdt van lichte spellen met snelle beurten met een relaxed thema is dit echt iets voor jou!

8/10

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door Pencil First Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening is echter niet door beinvloed.

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.