Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Fort

Game design: G. Rodiek

Illustraties: K. Ferrin

  • 8.5/10
  • 10+
  • 2-4 spelers
  • 20-40 minuten

Spel uitleg

Je bent een kind die samen met z'n vriendjes bouwt aan een fort en ondertussen eet je kilo's pizza en verzamel je speelgoed!

In Fort begin je niet allemaal met hetzelfde startdeck. Hier kies je je eigen twee beste vrienden (kaarten die niet bij je weggenomen kunnen worden door je medespelers) en draft de rest van je startdeck bij elkaar.

In je beurt speel je slechts 1 kaart. De andere kaarten in je hand kunnen gebruikt worden om deze kaart te versterken, als ze van het juiste type zijn. Je verzamelt spegoed en pizza om aan je fort te bouwen of wat kaarten in de uitkijk te plaatsen. Ook zijn er kaarten die je punten laten scoren als je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Na je beurt, plaats je de kaarten (behalve je beste vriend kaarten!) Voor je spelerbordje voor de andere spelers, plaatst de kaarten uit je hand op de aflegstaoel en neemt een nieuwe vriend van het park deck, het park of een van je medespelers vrienden! Hierna neem je weer vijf kaarten op hand en is de volgende speler aan de beurt.

Het spel eindigt als iemand z'n fort af heeft, als iemand 25 punten behaald of als het park deck leeg is. Dan mogen alle spelers tot de startspeler nog een beurt nemen. Hierna wint de speler met de meeste punten.

Bevindingen

Zoals jullie wellicht al een beetje weten, ben ik compleet verslaafd aan star realms het kaartspel. Ik hou van de mechaniek die erachter schuilt, deckbuilding. In fort is dit ook het belangrijkste spelmechanisme, maar het heeft ook nog zoveel meer!  

Het spel heeft veel kleine dingetjes die ik nog niet in deckbuilders heb gezien, zoals het stelen van kaarten die iemand anders nog niet gespeeld heeft tijdens zijn of haar beurt. Het voelt nieuw en opwindend om te spelen, kan niet wachten om t weer op tafel te leggen! Superleuk spelletje!!

8.5/10

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.