Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Everdell

Game design: J. Wilson

Illustraties: A. Bosley

  • 9/10
  • 13+
  • 1-4 (6 in expansion) spelers
  • 40-80 minuten

Spel uitleg

In Everdell beleven jij en je medespelers de 4 seizoenen terwijl je bezig bent met het verzamelen van grondstoffen, het opzetten van bouwwerken en het uitnodigen van knaagdieren in je kleine dorpje.

Je doet dit door het plaatsen van je werkers op het bord waar je grondstoffen voor in ruil kan krijgen, of door het spelen van kaarten uit je hand. 

Na elk seizoen is er een overgangsbeurt waarin je al je werkers weer terug mag halen van het bord. Je krijgt dan ook een of meerdere extra werkers, zodat je richting het einde van het jaar meer werk gedaan krijgt.

Bevindingen

Everdell doet me altijd denken aan de boekenserie 'het Moswoud', wat ik vroeger als kind veel las. Ik weet het allemaal niet helemaal precies meer, maar er waren muizen, eekhoorns en bevers die het tegen de slechte katten en ratten moesten opnemen. Ik vond het toen heerlijk om te lezen, en nu vind ik het heerlijk Everdell te spelen met dit boek in mijn achterhoofd. 

Naast het immens lieflijke thema en prachtige illustraties van Andrew Bosley, welke echt goed werken bij mij, heeft Everdell een sterke workerplacement mechaniek. Het is redelijk simpel uit te leggen aan mensen die wel eens een spel spelen en echt zalig als je houdt van het maken van vloeiende combo's en het opbouwen naar een moment suprême waar alles samenkomt aan het einde van een spel.

Solomodus

In de solomodus van everdell neem je het op tegen de rat Rugwort. Het enige wat je nodig hebt is een dobbelsteen (8 zijden) en de solo werkt ongelooflijk simpel. Jij speelt je beurt net als in het reguliere spel, en als je iets bouwt, bouwt Rugwort ook iets (bepaalt door de dobbelsteen). Aan het einde zijn de kaarten 2 of 3 punten waard. 

Ik vind het een mooie solo, elegant in z'n eenvoud!

9/10

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.