Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Riverside

Game design: Eilif Svensson, Åsmund Svensson

Illustraties: Gjermund Bohne

  • 8.5/10
  • 10+
  • 1-6 spelers
  • 15-25 minuten

Spel uitleg

Riverside is een roll-and-write spel waarin jij en je medespelers een riviercruise maken in een Noordelijk land. Het spel wordt geleverd met een modulair spelersbord, waardoor het spel elke keer dat je het speelt anders is. Tijdens deze cruise krijg je de kans om verschillende exotische tourtjes te bezoeken, waarmee je overwinningspunten kunt scoren.

Spelers spelen tegelijkertijd, waarbij één speler de kapitein is die de dobbelstenen gooit. Een ronde bestaat uit drie fasen:

  1. De kapitein gooit de dobbelstenen en...
  • plaatst de groene dobbelsteen (die het noorderlicht vertegenwoordigt) boven de verwarmingszone
  • vindt de mediaan van de andere dobbelstenen, beweegt het schip zoveel vakjes vooruit en plaatst elke dobbelsteen die hoger is dan dit boven de groene dobbelsteen.
  1. Elke speler krijgt de kans om stoelen van één kleur op hun blad in te vullen, van links naar rechts. De groene dobbelsteen kan optioneel worden gebruikt met elke kleur om extra vakjes in te vullen. Dit kost echter wel vuursymbolen, waardoor het spel voor jou eindigt als je ze allemaal hebt ingevuld. Als je de andere dobbelstenen die boven de kapitein zijn geplaatst ook wilt gebruiken, kost dit je ook vuursymbolen!
  2. Elke speler krijgt de kans om een excursie te maken naar één dorp binnen drie vakjes van het cruiseschip. Ze verdienen punten voor elk ticket dat ze op hun boot hebben ingevuld.

Het spel gaat door totdat de boot aan het einde van de route is aangekomen. Vervolgens tellen de spelers hun scores en de speler met de hoogste score wint het spel.

Er zijn ook speciale krachten om te ontgrendelen en andere manieren om punten te verzamelen, maar die laat ik aan jou om te ontdekken!

Bevindingen

Toen ik Riverside voor het eerst zag, dacht ik dat het heel moeilijk zou zijn. Maar nu ik het een paar keer heb gespeeld, vind ik het niet moeilijker dan bijvoorbeeld het reguliere Welcome to... spel. Ik geniet echt van dit spel! Ik moest een beetje werken om het thema in het spel te voelen, maar tijdens het spelen voelt het verfrissend aan en ik vind het leuk dat er elke keer dat je speelt een andere route te volgen is vanwege het modulaire bord.

De componenten zijn goed. Er zijn echt veel spelersheets (zelfs aan de achterkant bedrukt!) en de dobbelstenen zijn stevig.

Het voelt als een solide roll and write spel, dat ik van harte kan aanraden als je het niet erg vind dat het niet superthematisch is.

8.5/10

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door Chilifox Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening is echter niet door beinvloed.

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.