Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Red Outpost

Game design: Raman Hryhoryk

  • 8/10
  • 10+
  • 1-4 spelers
  • 30-60 minuten

Spel uitleg

Toen NASA voor het eerst naar de maan afreisde had Rusland zijn eigen geheime missie, iet met een raket vol communisten aan boord. Helaas is de raket neergestort op een verre planeet waar ze een kleine samenleving opgebouwd hebben, waar geluk onder de bemanning erg belangrijk blijkt te zijn.

In dit spel hebben alle spelers beschikking over de zes werkers op het bord. Elke keer als een speler een werker naar een locatie stuurt krijgt legt deze speler een invloedstoken op deze werker. De acties op het bord doen verschillende dingen, zoals het produceren van goederen en het verkrijgen van geluk voor de werkers. Goederen kunnen punten opleveren, maar het geluk van de werkers kan je ook punten opleveren, als je het meeste invloed hebt over hun. Het spel speelt over twee dagen en na elke dag krijgen spelers punten voor de werkers waar ze de meeste invloedtokens op hebben liggen.

De dagen zijn verdeeld over 5 fasen. Elke fase komt met zijn eigen plaatsingsregels. Na twee ronden (dus twee dagen) eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel.

Bevindingen

Dit is een heel uniek spel. De manier waarop area control is gemixt met het geluk van de werkers, en dus ook met de workerplacement zelf, is iets wat ik nog niet eerder heb gezien en waar ik erg enthousiast over ben. Aan de ene kant ben je bezig met dat je werkers het 'goed' doen, oogsten van grondstoffen en zo, en aan de andere kant heb je dat extra spel van het genoeg invloed hebben over de gelukkigste werkers.

Het thema is wellicht wat vergezocht, maar als je het met een satirische blik bekijkt is het wel heel leuk. De componenten van het spel zijn goed, vooral de meeples, het zijn de meest gedetailleerde meeples die ik ooit heb gezien. 

Ik ben erg benieuwd naar de solo variant, die zal ik binnenkort eens gaan testen. 

Als je houdt van workerplacement spellen met een klein area control elementje, die net een beetje anders zijn dan andere spellen, is dit spel echt een ontzettende aanrader.8/10

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door Geronimo Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening is echter niet door beinvloed.

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.